Jie Šeng Čcha z roku 2005 Zelený nebo též fialový puerh speciálně stařený ve slavných archivech Te-chungu.


Ve speciálních vlhkých skladech Te-chungu odpovídá sedm let archivace dvaceti rokům běžného skladování. Proto čajová cihla Jie Šeng Čcha z roku 2005 okouzlí začátečníky ve světě zelených puerhů svou jemnou, sladce zemitou chutí a puerhové znalce nadchne čchi velmi starých čajů.

Není na skladě.

Sklizeň a původ

Čaj pochází z továrny Šuang-ťiang Meng-kchu (Shuangjiang Mengku) a byl sklizen na jaře 2005 v oblasti Meng-kchu v čínské provincii Jün-nan.

List

Pravidelné, tmavé až černé, středně velké lístky jsou středně pevně nalisovány do obdélníkových cihel o váze 250 g. List má sladce zemitou vůni která evokuje velmi staré archivní puerhy. Na rozdíl od jiných Jie Šeng Čcha neztrácejí lístky po zalití tmavou barvu, ale díky kvalitnímu skladování a staření zůstávají černé. Voní nasládle zemitě, navinule a připomínají čerstvě obrácenou černozem.

Čaj dodáváme v menších gramážích již rozebraný, nebo ve čtvrtkilových cihlách. Cenově nejvýhodnější a zároveň nejhezčí je originální tovární balení po dvou čtvrtkilových cihlách společně zabalených do bambusového listu. Za použití puerhového nože jdou cihly lehce rozebrat.

Nálev

Nálev svou sytě hnědočervenou barvou připomíná tmavé Šu Pchu-ery. Barva silnějšího nálevu může přecházet až do černé. Jeho vůně je zemitě bylinná s kouřově karamelovými tóny. Připomene vám fermež, přírodní oleje na dřevo a vlhké podzimní listí, zároveň je však plná života. Přesně tak voní dvacet a více let staré puerhy. Chuť je plná, vyvážená, lehce nasládlá, prostá trpkých a hořkých tónů. V klidné a příjemně natrpklé dochuti převládají tóny mateřídoušky.

Kulinářské doporučení

Jestliže budete chtít čaj něčím doplnit, doporučujeme bílá suchá vína a středomořskou kuchyni.

Historie čaje

Továrna, ze které čaj pochází, byla založena roku 1999 ve městě Šuang-ťiang (Shuangjiang), což v překladu znamená Dvojitá řeka. Tradice výroby zde sahá až k roku 1974, kdy byla založena její státem vlastněná předchůdkyně. V oblasti nyní působí jedni z nejvýznamnějších čajových producentů a každý rok vyrábí slavné čaje jako Mu Šu Čcha, Wild Arbor King nebo Spirit of Tea. Základní materiál pro zelené puerhy se nazývá Mao Čcha. Aby bylo možno trdit, že jde o skutečný puerh, musí být lístky sklizeny v provincii Jün-nan ze stromů určených právě pro tento druh čaje. Po ruční sklizni se nechají krátce zavadnout, protřídí se a následně podstoupí tradiční proces zvaný ša-čching neboli zabití zeleně. Lístky se při něm vloží do žhavého velkého woku, kde se ručně míchají. Následně se čaj několik týdnů suší slunečními paprsky na bambusových rohožích, poté se lístky znovu protřídí a výsledný materiál, nazývaný mao čcha neboli syrový čaj, se lisuje do tradičních tvarů, prodává jako sypaný nebo se uskladní do archivu k dalšímu zrání. Až ochutnáte čaj Jie Šeng Čcha (Ye Sheng Cha) z roku 2005, zjistíte, proč se vyplatí do fialových puerhů investovat. Za svou chuť vděčí sedmiletému stárnutí ve specializovaných vlhkých skladech v Te-chungu. Při obyčejném skladování by se takového výsledku dosáhlo nejdříve za 20 let.

Trvanlivost

Trvanlivost Sheng puerhů je neomezená. S postupujícím časem čajové lístky i nálev tmavnou a získávají charakter podobný tmavým Shu puerhům. Jejich chuť získává na plnosti, hloubce a mizí zelenkavé tóny.

Jak si čaj připravíte

Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít více než desetkrát.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách. Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4. Podívejte se na další lisované čaje.
  • Mapa místa původu čajeMapa místa původu čaje
  • Čajová cihla Jie Šeng Čcha z roku 2005 - celá cihla
  • Ukázka balení
Není na skladě.

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz