Sklizeň a původ
Čajové lístky byly sklizeny v létě 2024 v čínské provincii Ťiang-su.
List
Pravidelný, tmavě zelený až šedobílý list se žlutými tóny je drobný a stočený do malých spirálek. Obsahuje velké množství tipsů a občas v něm narazíte i na kousek jasmínového květu. Jeho omamně jasmínová vůně připomíná sladké arabské parfémy a má výrazné antistresové účinky. Po vylouhování v jeho hutné, ale svěží, lehce tropické vůni ucítíte kromě jasmínu i bobkový list, citron, pralesní orchidej a plody opuncie.
Nálev
Barva nálevu je sytě žlutá. Jeho svěží vůně vám připomene limetku, mango nebo liči. Povzbuzující chuť je plná, hutná a na začátku řízná. Následně se rozloží do sladkých, jemně svíravých tónů, které evokují exotické ovoce, především mango. Dochuť je sladká i příjemně nahořklá a svým šumivým zdáním připomíná pěnu.
Kulinářské doporučení
Jako všechny
jasmínové čaje je i tento vhodný k popíjení po jídle. Podporuje trávení a navrací do mysli rovnováhu a klid.
Historie čaje
V některých oblastech Číny jsou jasmínové čaje tak oblíbené, že místní obyvatelé nepijí nic jiného. Na Čaji týdne si můžete vybrat alespoň ze tří druhů.
Dračí vlas je čaj s kvalitním běžným listem.
Dračí oči jsou zajímavé zpracováním lístků do tvaru kuliček a jemnou jasmínovou vůní. Jasmínové spirálky jsou čaj špičkové kvality s výraznou přírodní vůní jasmínu.
V Číně můžete rozlišit několik oblastí podle toho, jaký čaj se popíjí po jídle jako digestiv. Někde je to
Lapsang souchong, jinde Puerh a v některých oblastech právě zelený čaj ovoněný jasmínem.
Ráno sesbírané květy jasmínu se přes den nechají odležet na chladném místě a v noci, kdy jsou otevřené a silně voní, se položí na čajové lístky nebo do určité vzdálenosti od nich, aby nasály jejich vůni. Toto ovoňování se opakuje až sedmkrát. Jakostní třídy se liší počtem nocí, po které se čaj ovoňuje, a pečlivostí třídění.
Trvanlivost
Jasmínové spirálky nejsou určené pro velmi dlouhé skladování. V dobré kvalitě vám vydrží přibližně 2 a půl, až 3 roky, poté začnou postupně chřadnout a uvadat.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna polévková lžíce nebo cca 30 kuliček), zalijte vodou o teplotě 80–90 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. Čaj je vhodný i k přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den v 16 hodin. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.