Sklizeň a původ
Lístky byly sklízeny výhradně za slunečních dní po skončení tradičního
festivalu Čching Ming (tedy mezi 5. a 20. dubnem) roku 2006 v prefektuře
Lu-an čínské provincie
An-chuej. Po zpracování se čaj převezl do Hongkongu k dalšímu zrání a archivaci.
List
Hnědé až šedočerné neochmýřené lístky velikostní třídy (grade) 3 jsou zcela bez tipsů a s malým podílem stejně velkých řapíkových zlomků. V jejich sladké, vlhce zemité vůni najdete tóny bílého pepře, kardamonu a kakaových bobů. Vylouhovaný list voní po čerstvé vlhké prsti, kolových ořeších a chilli koření.
Nálev
Hnědočervený nálev s temnými odstíny je lehce zakalený. V jeho mírně zemité vůni s dotekem kouře ucítíte čokoládu a koření, přes které se občas převalí vůně květin. Chuť je plná, lehká, ale přesto zemitá. Připomíná kávové slupky cascara a na závěr má sladce květinový tón. Dochuť je cukrově zemitá, dlouhá a nahořklá.
Kulinářské doporučení
Čaj starého mistra je ideální k medovníku i k samostatnému popíjení. V chladných dnech vás příjemně zahřeje.
Historie
Tmavé stárnoucí čaje chej-čcha (pinyin: hei-cha) se v Číně vyrábějí na několika místech. Nejznámější jsou puerhy z provincie Jün-nan a na čaji týdne jsme vám již představili
Černou cihlu a
Šou-ču Fu-čuan z Chu-nanu,
Liu Pao z Kuang-si nebo
Tibetskou cihlu ze S’-čchuanu.
I v provincii An-chuej má výroba stárnoucích čajů dlouhou tradici. V oblasti Lu-an (někdy též psané
Luk On) se tyto čaje vyráběly již před 600 lety. Dnes se navíc vyrábějí i v oblasti Čchi-men, proslavené červeným čajem Keemun. Pro výrobu se používá jiná odrůda čajovníku než v Jün-nanu a lístky se často lisují do bambusových košů.
Čajům typu chej-čcha se v Číně také někdy říká Čaj starého muže, pravděpodobně proto, že je rádi pijí starší lidé. Na Lu-an chej-čcha můžete rovněž narazit pod názvem
Čaj 250letého muže, neboť jeho recept prý vymyslel bylinkář a mistr bojových umění
Li Čching-jün, který se údajně dožil 197 či dokonce 256 let a měl postupně 24 manželek.
Trvanlivost
Trvanlivost Čaje starého mistra je prakticky neomezená. V průběhu let bude jeho kvalita i cena růst, a je proto ideální k archivaci.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (přibližně jedna zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 100 °C a nechte louhovat ideálně 3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.