Sklizeň a původ
Lístky byly sebrány na podzim roku 2023 v
horách Wu-i na severu čínské provincie
Fu-ťien.
List
Středně velké, drobně zkroucené lístky mají hnědočernou barvu a obsahují vysoký podíl zlatohnědých tipsů. V jejich hřejivé vůni ucítíte jemné chlebové a nakouřené tóny spolu s dotekem citronu a kakaa. Po vylouhování převládne stopa lesního medu, citronu, grepu a lehce štiplavé máty.
Nálev
Nálev má tmavě hnědou barvu se zeleným nádechem při okrajích. Jeho nasládle hřejivá vůně evokuje propolis, vyschlé tvrdé dřevo a kvetoucí orchideje. Chuť Zlatého deště je nejprve nasládle plná, uprostřed jazyka středně svíravá a při polknutí suchá, jemně drhnoucí o kořen jazyka. Připomíná brambory pečené v popelu, domácí citronovou buchtu a eukalyptové bonbóny. Dochuť je svíravá a zanechává jemné brnění v ústech.
Kulinářské doporučení
Zlatý déšť vás zahřeje, když se vrátíte zmrzlí z lyží a dalších zimních radovánek. Doplnit jej můžete lehkou slanou svačinou, především slanými preclíky.
Historie
Ačkoli pohoří Wu-i možná znáte jako domov slavných
Útesových oolongů, pěstují se zde i čaje černé, resp. po čínsku červené. Dokonce zde zřejmě vůbec první čínský černý čaj vznikl. Jednalo se o typ
Čeng Šan Siao Čung, na Západě známější jako
Lapsang Souchong, který místní čajoví mistři poprvé vyrobili kolem roku 1590 a vyrábějí ho zde dodnes.
Na rozdíl od Lapsangu, který je zcela bez tipsů, má však Zlatý déšť zlatavých tipsů požehnaně a dělá tak čest svému jménu. Ochutnat můžete ovšem i černý čaj tvořený výhradně tipsy,
Imperial Mao Ťien, ale ten už pochází z jiné oblasti, prefektury S‘-mao v provincii Jün-nan. Trochu méně tipsů pak mají prvotřídní
Zlaté odlesky z Tchan Jangu.
Trvanlivost
Protože čínské červené čaje stárnou pomaleji, vydrží vám náš Zlatý déšť 3–4 roky. Během prvního roku bude čaj postupně dozrávat a jeho kvalita se ještě zlepší. Následující 2 až 3 roky se charakter čaje ustálí a teprve pak začne velmi pomalu ztrácet své kouzlo.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–7 gramů čaje (zarovnaná polévková lžíce), zalijte vodou teplou 90–100 °C a nechte louhovat podle chuti 2–3 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy. V dalším nálevu je vhodné dobu louhování o něco prodloužit. Zlatý déšť je vhodný i k tradiční přípravě metodou
Gong Fu Cha.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.