Balíček čajů Hei Cha jsme sestavili tak, abychom vám ukázali nejrůznější typy archivních a stárnoucích čajů. Ochutnejte všechny vzorky a poznejte škálu chutí, vůní a barev, kterou čaje Hei Cha nabízejí. Pak se rozhodněte, které typy vám nejlépe sednou.
Pokud s čajem teprve začínáte, doporučujeme vám náš poznávací balíček pro začátečníky.
Slovy Hei Cha (黑茶, Chej-čcha) se označují všechny dodatečně fermentované čínské čaje. Někdy se z nich vyjímají čaje Puerh, avšak svým charakterem do této skupiny rozhodně patří. Jejich lístky pocházejí většinou z čínských oblastí Yunnan, Hunan, Guangxi, Hubei, Shanxi a Sichuan a sbírají se z čajovníků pěstovaných speciálně pro tento druh čaje. Některé pocházejí i z desítek let starých čajovníků a jsou pak zvláště ceněné. Lístky ze stromů starých 60 let a více se označují Gu Shu. Za opravdu staré se považují stromy, jejichž věk se pohybuje v rozmezí 100 až 400 let, a čaje z nich vyrobené nesou označení Ancient.
Způsob výroby čajů Hei Cha je následující. Lístky se po sklizni a zavadnutí napraží ve velké žhavé pánvi wok a následně se po několik dní suší na slunci. Výsledný produkt se nazývá Mao Cha a je základem pro zelené Sheng Puerhy. Lístky se také mohou nechat ležet v hromadách a za průběžného zvlhčování a obracení nechat dále fermentovat. Takto se vyrábí tmavé Shu Puerhy.
Získaný materiál se může ponechat v sypané podobě, jako je i naše Meng Ku Mao Cha a Puerh Phoenix, nebo se zpracovává lisováním do tradičních tvarů. Setkat se můžete s čajem ve tvaru koláče – ping cha, malé cihly – fang cha, hnízda – tuo cha, houby – jin cha nebo, jako je i náš Hunan Shouzhu Fu Zhuan, do tvaru větší cihly – zhuan. Dále lístky mohou být nalisované do košů z bambusového listí, jako je naše Liu Bao, bambusových tyčí nebo mandarinek. Vyrobený čaj putuje buď rovnou na trh, nebo se ukládá k archivaci do skladu.
Aby vám vybrané čaje nesplývaly a objevili jste v nich všechny kontrasty i příbuzné chutě, doporučujeme ochutnávat je v tomto pořadí:
Nejprve poznáte tmavý puerh s krásně hutnou barvou nálevu a chutí. Uvidíte, zda vám bude vyhovovat jeho zemitost. Možná si na chuť čaje Puerh Phoenix budete muset chvíli zvyknout, možná vám zachutná na první pokus.
Druhý čaj Hunan Shou Zhu vám v chuti odlehčí a možná vám připomene tmavší polozelené čaje. U suchého listu si všimněte si zlatého květu „Jin Hua“ v podobě malých zlatavých teček.
Meng Ku Mao Cha vám při prvním ochutnání připomene zelený čaj. Z vybraných čajů je nejsvětlejší a nejjemnější v chuti.
Následující čaj Bai Sha Xi je tradičně sušený borovým uhlím. V jeho chuti najdete příbuzné tóny s čajem Hunan Shou Zhu. Pokud vám oba čaje zachutnají, je skupina Hei Cha právě váš šálek čaje.
Posledním vzorek Liu Bao má podobně jako první vzorek velmi tmavý a hutný charakter. Pokud vás nadchne alespoň jeden z nich, vybírejte především mezi tmavými puerhy.
Skvělou vlastností čajů Hei Cha je, že při dobrém skladování nestárnou a zráním získávají na hloubce v chuti i vůni. Když je objevíte po pár letech ve skříni, nemusíte zoufat a čaj vyhazovat. Naopak se můžete radovat, jelikož jste objevili poklad. Skladování těchto čajů je jednoduché. Lístky by neměly být vystaveny světlu, vlivu silných pachů a aromat, mrazu, přílišnému vlhku a teplotním výkyvům. Ideální je, když je zabalíte do papíru a uložíte na temném místě s mírnou cirkulací vzduchu. Hermeticky uzavřené krabičky se pro jejich archivaci příliš nehodí.
V balíčku najdete pět hei cha, které pravidelní zákazníci Čaje týdne již znají. Jsou to:
Vybrat si můžete z balení po 10 nebo 20 gramech. Menší vystačí na dvě typické přípravy metodou Gong Fu Cha nebo v půllitrové louhovací konvičce, tj. na dva až tři litry čaje. Z většího balení uděláte čaje dvakrát víc.
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Jelikož jsou v degustačním balíčku malé vzorky určené k rychlé spotřebě, balíme je těsně před odesláním do průhledných sáčků, které nejsou neprodyšně uzavřeny, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému skladování.
Čaje Hei Cha se tradičně lisují do různých tvarů nebo se pěchují do bambusových košů. Tím se podporuje a urychluje jejich zrání.
List čaje Liu Bao je tmavě hnědý až černý a částečně přirozeně slisovaný tím, jak byl tři roky uskladněn ve velkých bambusových koších.
V bambusových koších zraje i čaj Bai Sha Xi, v jehož listu objevíte vůni borové pryskyřice, čerstvě pečeného chleba i portského.
Nálev Puerhu Phoenix je typicky temný. Voní medově sladce a chutná plně, hutně, bez plísňových tónů s krásně lehkou a svěží zemitostí.
V čaji Hunan Shouzhu Fuzhuan najdete vzácnou a velmi ceněnou plíseň Jin Hua neboli Zlatý květ.
Čaj Mao Cha je základní materiál pro výrobu zelených Sheng puerhů. Jeho list je proto světlejší, stříbrošedý a hodně ochmýřený. Po vylouhování získá jasně zelenou barvu.
S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz