Zelené čaje se vyrábějí od Číny přes Japonsko až po Afriku mnoha různými způsoby. Náš degustační balíček vám předvede ty nejtypičtější, abyste je dokázali poznat a rozlišovat jejich specifické chutě a vůně. Jelikož jsou zelené čaje citlivější na způsob přípravy, doporučujeme balíček mírně pokročilým čajařům. Pro začátečníky máme tento úvodní balíček.
Lístky zelených čajů nepodstupují žádnou, nebo jen minimální oxidaci, a proto si ponechávají zelenou barvu. Jejich nálev je světlý a svěží. Povzbuzuje obvykle víc než jiné typy čajů a tradičně se mu připisuje řada ozdravných účinků.
Zelený čaj se vyrábí a pije již pět tisíc let, a je tedy ze všech čajových typů historicky nejstarší. Jeho kolébkou je Čína a Indie a k jeho objevu se váže následující legenda.
Čínský císař Šen-nung ohříval vodu a do hrnce mu omylem spadlo několik lístků čajovníku. Když vzniklý nápoj ochutnal, překvapila ho jeho chuť a energie, která zahnala ospalost i únavu.
Abyste zelené čaje co nejlépe poznali, namíchali jsme vám do našeho degustačního balíčku čaje různých typů, z různých zemí a rozdílných způsobů výroby. V dále uvedeném pořadí doporučujeme čaje i postupně ochutnávat:
Věnujte prosím pozornost návodům na přípravu, které uvádíme na stránkách jednotlivých čajů. Zelené čaje jsou obecně náročnější na teplotu vody (zpravidla 70–80 °C). Pokud doporučené hodnoty překročíte, nepříjemná hořkost přebije v nálevu všechny ostatní chutě.
Při úvahách, kdy zelené čaje nejlépe popíjet, je vhodné vzít v úvahu tyto skutečnosti:
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Jelikož jsou v degustačním balíčku malé vzorky určené k rychlé spotřebě, balíme je těsně před odesláním do průhledných sáčků, které nejsou neprodyšně uzavřeny, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému skladování.
Šupinám podobné lístky slavné Dračí studny vznikají pečením ve velkých plechových pánvích.
Na první pohled spíše našedlé lístky zelených čajů se po vylouhování zbarví do zářivě zelené. Zde Šťavnaté lístky z provincie Thai Nguyen.
Tamaryokucha je typický zástupce japonských čajů, které se vyrábějí napařováním a jsou silně povzbudivé.
Proč se jasmínovému čaji Tai Mu Long Zhu říká Dračí oči, je asi z obrázku jasné, že?
S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz