O zelených čajích
Lístky zelených čajů nepodstupují žádnou, nebo jen minimální oxidaci, a proto si ponechávají zelenou barvu. Jejich nálev je světlý a svěží. Povzbuzuje obvykle víc než jiné typy čajů a tradičně se mu připisuje řada ozdravných účinků.
Zelený čaj se vyrábí a pije již pět tisíc let, a je tedy ze všech čajových typů historicky nejstarší. Jeho kolébkou je Čína a Indie a k jeho objevu se váže následující legenda.
Čínský císař Šen-nung ohříval vodu a do hrnce mu omylem spadlo několik lístků čajovníku. Když vzniklý nápoj ochutnal, překvapila ho jeho chuť a energie, která zahnala ospalost i únavu.
Které čaje v balíčku najdete
Abyste zelené čaje co nejlépe poznali, namíchali jsme vám do našeho degustačního balíčku čaje různých typů, z různých zemí a rozdílných způsobů výroby. V dále uvedeném pořadí doporučujeme čaje i postupně ochutnávat:
- Pi Luo Chun neboli Smaragdové spirálky jara – Lístky zakroucené do zelenobílých spirálek působí už na pohled krásně. Za sucha voní po květinách, po vylouhování jejich vůně připomíná pečené kuře na bylinkách. Patří k nejslavnějším čajům staré Číny.
- Lung Ching Xi–Hu Superior aneb Dračí studna od Západního jezera – Velké ploché lístky tohoto proslulého čínského čaje dávají nezaměnitelně nasládlou chuť s oříškovou dochutí, která vzniká ručním pražení v tradičních pánvích.
- Šťavnaté lístky provincie Thai Nguyen – Ve srovnání s předchozími dvěma sice skromnější, o to však zajímavější čaj. Pochází totiž z Vietnamu a kvalitní vietnamské čaje jsou u nás vzácné. Výborně se hodí k ostřejším jídlům asijské kuchyně.
- Japan Sencha Ryokucha nebo též Tamaryokucha – Pravý kofeinový dryák z Japonska, zřejmě nejpovzbudivější v naší nabídce. Ve srovnání s levnější a známější Senčou chutná trochu do sladka, bez svíravých tónů.
- Tai Mu Long Zhu neboli Dračí oči – Potěší vás nejen lahodnou chutí a vůní jasmínu, kterou mu po několik nocí předávají pravé jasmínové květy, ale i krásným vzhledem. Louhujte ho ve skleněné konvičce a pozorujte, jak se listy svázané do kuliček rozevírají.
Věnujte prosím pozornost návodům na přípravu, které uvádíme na stránkách jednotlivých čajů. Zelené čaje jsou obecně náročnější na teplotu vody (zpravidla 70–80 °C). Pokud doporučené hodnoty překročíte, nepříjemná hořkost přebije v nálevu všechny ostatní chutě.
Kdy zelené čaje pít
Při úvahách, kdy zelené čaje nejlépe popíjet, je vhodné vzít v úvahu tyto skutečnosti:
- Většinou mají ochlazující účinky, a hodí se tedy do teplých jarních a letních dní.
- Až na výjimky bývají nejlepší čerstvé, a protože se obvykle sklízejí na jaře, opět vychází nejlépe pozdní jaro a léto.
- Bývají silně povzbudivé, což je předurčuje k pití při náročné duševní práci.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Jelikož jsou v degustačním balíčku malé vzorky určené k rychlé spotřebě, balíme je těsně před odesláním do průhledných sáčků, které nejsou neprodyšně uzavřeny, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému skladování.