Sklizeň a původ
Lístky byly sklizeny 27. dubna 2024 na hoře
Tchaj-mu (pinyin:
Taimu; též
Tchaj-lao, pinyin:
Tailao) v oblasti
Fu-ting v čínské provincii
Fu-ťien.
List
Tmavě zelené lístky s malým podílem stříbrných tipsů jsou lehce podélně stočené. V jejich výrazně syté, animální a jemně zakouřené vůni převažují tóny kůže, za kterými následuje dotek máty a bramborových slupek. Po vylouhování ucítíte nejprve květinové a zakouřené tóny, vybaví se vám i pikantní zelenina a po chvíli převáží stopy fialek nakládaných v cukru.
Nálev
Čirý nálev je světlé, citrónově žluté barvy. Voní nasládle po kopřivách, hluchavkách, mátě a meduňce. Chuť je natrpklá, zprvu animální a posléze se v ní rozvíjí trávově nasládlé tóny. Velmi připomíná japonské zelené čaje. Dochuť je svíravá a dlouhá. Zanechává v ústech pocit čistoty a jemné brnění.
Kulinářské doporučení
Ideální čaj k lehkému obědu složenému z čerstvé zeleniny nebo bílého masa. Jeho osvěžující účinky oceníte zejména v únavném pracovním dni.
Historie
Zelený sněhový výhonek je nový čaj. Různé zdroje datují začátek jeho výroby do padesátých či osmdesátých let 20.století, některé až do roku 2003. Zpracovává se podobně jako japonské zelené čaje napařováním, a můžete ho tedy porovnat s japonskou
Aki Bančou a
Senčou nebo též s obdobně vyráběným čínským
Zeleným nefritem a
Meng Ting Jün Wu.
Krajina okolo hory Tchaj-mu se svými skalními věžemi podobá pohoří
Wu-i a je chráněna jako geologický národní park. Podle pověstí odtud pochází bílý čaj a ukážou vám zde i prastarý čajový strom, ze kterého byl prý poprvé vyroben.
Historické jméno (Lu) Süe Ja (pinyin:
Lu Xue Ya, anglicky
Snow Bud) používají různí výrobci pro různé čaje. Můžete pod ním najít bílý čaj podobný našim
Stříbrným jehličkám, čaj na pomezí bílého a zeleného i čaj čistě zelený.
Trvanlivost
Čínské zelené čaje z prvních jarních a předjarních sklizní jsou velice svěží. Nejsou určeny pro dlouhé skladování, nýbrž pro okamžitý požitek a popíjení. Po půl roce z nich jejich svěžest začne pozvolna odcházet a vyprchávat, až přestanou vonět a chutnat úplně. Déle než rok a půl je skladovat nedoporučujeme.
Jak si čaj připravíte
Na konvičku o objemu 0,5 litru použijte 5–6 gramů čaje (přibližně jedna vrchovatá polévková lžíce), zalijte vodou o teplotě 80 °C a nechte louhovat cca 2 minuty. Takto lze postupně připravit až tři nálevy.
K potěšení ze všech chutí a vůní, které tento čaj nabízí, ho doporučujeme připravit metodou
Gong Fu Cha. Stejné množství čaje v gong fu konvičce louhujte pouze krátce, první 3–4 nálevy přibližně 5 sekund, další pak postupně déle. Čaj lze tímto způsobem zalít přibližně desetkrát.
Zvláštní tip: Louhujte lístky 7 minut ve studené vodě a připravte si tak lahodný ledový čaj.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.
Čaj balíme těsně před odesláním do sáčku z pevného přírodního papíru potaženého kovovou fólií, která nedovolí, aby dovnitř pronikla vlhkost a nežádoucí pachy. Sáček je uzavřen plastovým zipem, takže v něm můžete čaj uchovat bez ztráty kvality. Zabalený čaj pak odešleme v bublinkové obálce chráněný navíc tuhým kartonem, aby se nepoškodily křehké lístky. 50g balení vám přijde v obálce velikosti A5, 100g balení v obálce A4.