Degustační balíček černých čajů Možná jste ani netušili, jak pestrá je rodina čajů označovaných v Evropě jako černé.


Pro mnoho Evropanů je černý čaj jediným typem, který kdy ochutnají. Nejčastěji se z něho vyrábí pytlíkový čaj, a snad právě proto nám splývá s něčím obyčejným. Ve skutečnosti je však rodina černých čajů nesmírně pestrá, jak dokazuje pět typických zástupců, které jsme pro vás vybrali. Ochutnejte je podle našeho návodu a uvidíte sami, jakou různorodost chutí a vůní nabízejí.

Nejste-li si jistí, zda pro vás bude černý čaj to pravé, zkuste nejprve náš poznávací balíček pro začátečníky.

Degustační balíček černých čajů - zátiší

O černých čajích

Černé čaje rozhodně nejsou jednolitou skupinou stejných nebo podobných čajů. Jejich charakter se významně odlišuje podle místa jejich původu a způsobu výroby.

Snad nejslavnější černé čaje pocházejí z indického Darjeelingu. V oblasti každý rok proběhnou dvě hlavní a několik vedlejších sklizní. Nejočekávanější je první sklizeň (First Flush, FF, Jarní sklizeň) od února do dubna. Vyznačuje se nízkou fermentací čaje, který se sice stále označuje jako černý, připomíná však spíše čaje zelené. Druhá sklizeň (Second Flush, SF, Letní sklizeň) probíhá od května do června. Třetí sklizeň (Third Flush, TF, Podzimní sklizeň) se provádí na podzim v období dešťů. V chuti a barvě jsou darjeelingy lehčí a mnohdy velmi podobné čajům zeleným.

Také na Cejlonu se čaj sbírá třikrát ročně. Většina čajů zde vzniká v továrnách zaměřených na velkovýrobu lámaného a drceného čaje. To se však netýká našeho Ceylonu Tea Bank, který svou osobitostí představuje vskutku prvotřídní čaj. Ideálně se hodí ke snídani a v balíčku zastupuje typický černý čaj oblíbený zejména v Evropě.

Ásámské čaje se vyznačují především mírně nahořklými tóny a červenohnědou barvou nálevu. Pro zpestření je můžete dochutit mlékem či medem a dobře se z nich připravují čajové speciality, jako je masala. Čajové lístky se zde sklízí po celý rok, avšak většina sklizní probíhá od července do září.

Zástupce čínských čajů, Keemun Hong Xiang, je zároveň ukázkou moderního čajového umění, jelikož se vyrábí teprve deset let. V jeho mnohovrstevné chuti a vůni však objevíte tajemství starých čínských mistrů. V samotné Číně nejsou černé, respektive červené čaje, jak je místní obyvatelé nazývají, příliš oblíbené. To však nebrání tomu, aby mezi nimi nebyly opravdové skvosty.

Nejexotičtějším místem původu v našem výběru je Gruzie. Přestože kvalita místních čajů za sovětského režimu značně utrpěla, vyrábí se zde ručně rolované čajové skvosty, které svým charakterem trochu připomínají tmavé oolongy.

Jaké čaje v balíčku najdete

  1. Ceylon Tea Bank FBOPF Ex. Sp. – Mezi dvoutisícovými velikány ve středu Srí Lanky se ukrývá náhorní plošina Nuwara Eliya, kde se již 150 let rodí nejvybranější cejlonské čaje. Ochutnejte jeden z nich a objevte v jeho vůni stopy vzácného santalu.
  2. Darjeeling Puttabong SFTGFOP 1 z mezisklizně – Mezi jarem a létem posbírají sběrači v Darjeelingu malé množství lístků, které v sobě kombinují svěžest mladých čajů z prvních sklizní a kulatost vyzrálých čajů ze sklizní druhých.
  3. Ortodoxní Assam z Labutího úkrytu – Celolistý, ručně sbíraný a tradičně zpracovaný černý čaj ze severoindického Ásámu si můžete připravit s mlékem, medem nebo citronem a ani nejortodoxnější čajový purista se na vás za to nebude zlobit.
  4. Keemun Hong Xiang aneb Voňavé spirálky – Špičkový černý čaj z oblasti Keemun. Vyrábí se teprve deset let, ale jeho charakteristická vůně a mnohovrstevná chuť odkazuje na umění starých čajových mistrů.
  5. Ručně rolovaný čaj z gruzínského Chakvi – Ačkoli se čaj pěstuje v Gruzii již přes 100 let, v dobách sovětské velkovýroby jeho pověst značně utrpěla. Tyto doby jsou naštěstí pryč a vy nyní můžete ochutnat povzbuzující gruzínský čaj pečlivě zpracovaný technikou ručního rolování.

V jakém pořadí čaje ochutnávat

Doporučujeme začít nejtypičtějším černým čajem, Ceylonem Tea Bank. Poté můžete pokračovat lehčím a energickým Darjeelingem. Doprostřed ochutnávání zařaďte hořký, hutný čaj z Ásámu, který můžete dochutit i mlékem. Následuje čínský Keemunem Hong Xiang a na konec gruzínský čaji původem z Chakvi, který vás možná navnadí na tmavé oolongy.

Jak čaj balíme a posíláme

Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v obchodních podmínkách.

Jelikož jsou v degustačním balíčku malé vzorky určené k rychlé spotřebě, balíme je těsně před odesláním do průhledných sáčků, které nejsou neprodyšně uzavřeny, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému skladování.

  • Ceylon Tea Bank FBOPF Ex. Sp. - listCeylon Tea Bank FBOPF Ex. Sp. - detail listu

    Vysokou kvalitu cejlonského čaje Tea Bank FBOPF Ex. Sp. poznáte na první pohled podle toho, že lístky nejsou polámané a obsahují vysoký podíl stříbrozlatých tipsů.

  • Darjeeling Puttabong SFTGFOP 1 z mezisklizně - listDarjeeling Puttabong SFTGFOP 1 z mezisklizně - detail listu

    Darjeeling Puttabong SFTGFOP 1 z mezisklizně vypadá spíš jako zelený čaj. Přesto se řadí k čajům černým.

  • Ortodoxní Assam z Labutího úkrytu - suchý a mokrý list

    Lístky Ortodoxního Assamu z Labutího úkrytu se po vylouhování zbarví do sytě hnědé a v jejich vůní vystoupí tóny mandarinkové kůry v medu a čokolády s citronovou kůrou.

  • Keemun Hong Xiang - nálev

    Díky charakteristicky oranžovému zbarvení nálevu s v Číně černým čajům říká červené. Na obrázku je Keemun Hong Xiang .

  • Ručně rolovaný čaj z gruzínského Chakvi - list

    Pravidelné, pečlivě vytříděné lístky ručně rolovaného čaje z gruzínského Chakvi jsou díky zvláštnímu způsobu výroby krásně kadeřavě vlnité.

  • Ukázka balení

S láskou k čaji provozuje Seraf, čajovna a obchod pro radost. Rooseveltova 15, 301 00 Plzeň, tel.: 377 917 435, info@cajtydne.cz