O polozelených čajích
Slovem oolong (vyslovuje se úlong) se označují
částečně fermentované čaje na přechodu od nefermentovaných zelených po plně fermentované černé čaje. Proto se jim též říká polozelené. Kromě míry fermentace se ale liší i zpracováním listu, původem a často též kultivarem čajovníku, ze kterého pocházejí. Proto nabízejí mnoho chuťových, aromatických i vzhledových variací.
Oolongy se podle míry fermentace, která se pohybuje mezi 10–90 %, dělí na
světlé a tmavé. Roli hraje i doba pečení lístků. Déle fermentované a pečené v našem balíčku zastupuje
Mi Lan Xiang, archivní
Tie Guan Yin a
Gabaron. Poznáte je především podle tmavého listu. Jako ukázku světlých oolongů, jejichž list je výrazně zelený a svěže voňavý, jsme zvolili
Si Ji Chun a
Ali Shan.
Oolongy lze rovněž třídit podle způsobu
zpracování listu. Ten může být srolovaný do kuliček, jako je Si Ji Chun či Gabaron, svinutý jen částečně anebo vůbec, jako je tomu u čaje Mi Lan Xiang.
Polozelené čaje mají zejména pro čajové začátečníky
řadu výhod. Skoro je nelze přelouhovat, nenarazíte u nich na hořké a trpké tóny a zalít je můžete i vařící vodou, aniž by to uškodilo jejich výjimečné chuti.
Jak čaje ochutnávat
Aby vám čaje nesplývaly a objevili jste v nich všechny kontrasty i příbuzné chuti, doporučujeme je ochutnávat v tomto pořadí:
- Si Ji Chun
- Mi Lan Xiang
- Ali Shan
- Tie Guan Yin
- Gabaron
Během přípravy a popíjení můžete každý vzorek podrobit následující
čajové analytice, která vám pomůže ujasnit si odlišné vlastnosti a každý čaj si lépe zapamatovat.
Vzhled listu
Nejprve si čaj prohlédněte. Pravidelné a neporušené lístky vám prozradí, že se jedná o kvalitní oolong. U zeleného typu hledejte svěží jasnou zelenou barvu, fermentovanější mohou být zbarvené do různých odstínů od zlatavě hnědé až po černou. U většiny polozelených čajů se setkáte s listy bez tipsů.
Vůně listu a nálevu
Po přivonění k suchým a následně i vylouhovaným lístkům hledejte především různé květinové a ořechové tóny. Nálev může vonět citrónově svěže až medově sladce. Nebraňte však své fantazii, lístky i nálev poskytují celou řadu vůní a je jen na vás, k čemu je přirovnáte.
Barva nálevu
Všimněte si, že samotná barva nálevu vám napoví, zda se jedná o fermentovanější a déle pečený oolong, či spíše o zelenou variantu. Ve všech případech by měla být čirá a bez kalu.
Chuť
Po ochutnání čaje si jistě všimnete, že nálev není trpký, má silné tělo a kulatou, plnou chuť. Porovnejte, v čem se jednotlivé čaje chuťově liší. Inspirovat vás může naše analytika u jednotlivých druhů na stránkách Čaje týdne.
Které čaje v balíčku najdete
V balíčku najdete pět oolongů, které pravidelní zákazníci Čaje týdne již znají. Jsou to:
- Si Ji Chun aneb Věčné jaro – lehce fermentovaný a jemně pečený oolong plný svěží jarní energie.
- Mi Lan Xiang neboli Medová orchidej – vysokohorský oolong, který přenese vaše myšlenky do jiného místa a času.
- Ali Shan neboli čaj z hory Ali – výjimečný polozelený čaj vypěstovaný za mlžným závojem tchajwanských velehor.
- Lao Tie Guan Yin 2008 čili Starobylá Železná bohyně – nejslavnější druh čínského oolongu v archivní, fermentovanější verzi.
- Thajská Gaba nebo též Gabaron Tea – uklidňující thajský oolong s výjimečnou citrónovou svěžestí, sladkou chutí a příjemným medovým zabarvením.
Vybrat si můžete z balení po 10 nebo 20 gramech. Menší vystačí na dvě typické přípravy metodou
Gong Fu Cha nebo v půllitrové louhovací konvičce, tj. na dva až tři litry čaje. Z většího balení uděláte čaje dvakrát víc.
Jak čaj balíme a posíláme
Objednávky expedujeme každý pracovní den ve 4 hodiny odpoledne. Když vaše objednávka přijde později, vyřídíme ji až další pracovní den. Informace o reklamacích, možnosti vrátit zboží a další podrobnosti najdete v
obchodních podmínkách.
Jelikož jsou v degustačním balíčku malé vzorky určené k rychlé spotřebě, balíme je těsně před odesláním do průhledných sáčků, které nejsou neprodyšně uzavřeny, a nejsou proto vhodné k dlouhodobému skladování.